10 tips för en stressfri semester från Hälsoresurs

10 tips för en stressfri semester

17 juni 2019

Nu är det många som går på semester och även om ledigheten under sommaren är till för återhämtning är det långt ifrån alla som känner sig utvilade när de kommer tillbaka till jobbet till hösten.

Att ta till vara på semestern på ett sätt som verkligen får dig att koppla av och planera runt det är det allra bästa sättet för en stressfri semester.

Här listar vi 10 säkra och välbeprövade tips.

1. Förberedelser
Ta gärna en längre och sammanhängande ledighet så att du verkligen får tid att varva ner och tänka på annat när du är ledig. När det kommer till din e-post, tänk på att du har rätt att vara helt ledig under din semester så lämna autosvar på mejlen och skriv att du inte läser mejlen förrän du är tillbaka. Ett tips som gör dig mindre stressad under semestern är att se till att inte starta första jobbveckan med att ha möten inbokade direkt, så lämna plats i kalendern de första dagarna efter semestern.

2. Varva ned innan
Ett annat hett tips är att ta halv jobbvecka innan semestern och halv jobbvecka första veckan på jobbet. På det sättet hinner du varva ned med en kort vecka innan den långa ledigheten och du får en mjukstart när du börjar jobba igen. Att försöka att göra färdigt det mesta av arbetet några dagar innan du faktiskt har din sista dag gör att du inte behöver stressa ända in i det sista.

3. Slappna av på riktigt
Idag behöver vi tänka mer aktivt på att låta kroppen slappna av ordentligt och då kan vi behöva hjälpa den på traven ibland. För att du ska kunna få den avslappning och återhämtning som är så värdefull, behöver du hjälpa hjärnan att förstå att det är säkert och tryggt att slappna av. Det är först då den ger kroppen signaler om att aktivera det parasympatiska nervsystemet vilket gör att kroppen kan återuppbyggas som den ska. Läs mer om hur parasympatiska systemet och återuppbyggnad fungerar HÄR: Så stänger du av kroppens stresspåslag, del 1.

4. Logga ut
Vi vet att det är en av de svåraste sakerna att göra, särskilt under semestern, men att logga ut är också något av det allra viktigaste. Om du inte loggar ut, det vill säga väljer bort sociala medier och nyheter, kan inte hjärnan varva ned så som den skulle behöva. Du kanske inte vill logga ut helt och hållet, men sätt upp ett rimligt mål och håll dig till det. Det kanske är jobbigt de första dagarna, men efter ett litet tag slutar du tänka på det lika mycket. Läs mer om orsaker till varför du borde logga ut under semestern HÄR: 5 anledningar till att logga ut under semestern.

5. Återhämtning
Din semester är ju som sagt till för återhämtning och och avkoppling så här kommer några tips på avkopplande aktiviteter som hjärnan och kroppen uppfattar som avstressande: Läsa fysiska tidningar och böcker, vara i naturen, umgås med vänner och trädgårdsarbete är bara några av de saker du kan göra. Läs mer om vad du kan göra för att återhämta dig HÄR: Så stänger du av kroppens stresspåslag, del 3.

6. Återuppbyggnad
Samtidigt som det är värdefullt att slappna av och återhämta sig ordentligt är det lika viktigt med fysisk aktivitet och vardagsmotion. Dels är det bra för att bli av med uppbyggd stress som finns kvar i kroppen sedan tidigare och dels får du ny positiv energi. Dessutom blir det lättare att slappna av efter en stunds träning eller motion. Under sommaren finns det mycket kul man kan hitta på utomhus, till exempel att simma, cykla, klättra i berg, vandra, spela strandtennis, spela beachvolley, spela fotboll i trädgården och gå på upptäcktsfärd i området där du bor.

7. Sträck ut en dålig hållning
När vi sitter mycket framför datorn på jobbet tenderar vissa av våra muskler att bli överarbetade och stela, framförallt i nacke, axlar och bröstkorg, något som påverkar vår hållning negativt. För att få bukt med stelhet och dålig hållning är det därför viktigt att stretcha ut dessa muskler. Att stretcha kan du passa på att göra antingen efter din semestermotion eller som avslappningsövning för att varva ned en stund. Ge dina muskler lite extra kärlek under ledigheten helt enkelt! Se våra tips på bra stretchövningar HÄR.

8. Massage
Massage frigör hormoner som får dig att må bra och känna lugn. Passa på att boka in en massage under din ledighet eller be någon där hemma att knåda dina axlar en stund. Även en kort stunds massage är bättre än inget och om du har en tennisboll kan du även massera dig själv. Se alla våra tips på övningar för egenmassage HÄR.

9. Ge dig tid
Två lika långa semestrar kan kännas olika långa beroende på hur mycket aktiviter och stress de innehåller. Om du verkligen vill stressa ned så kan det vara en bra idé att planera in dagar där du får möjlighet att ta dagen som den kommer. När du gör det känns det so om du har mer tid och frihet och du slappnar av. Att ha oplanerade dagar är att ge dig själv möjlighet att känna efter och göra vad du känner för just då.

10. Förbereda en bättre höst
Att ta dig tid och reflektera är något av de möjligheter du får med en längre tids ledighet. Nya perspektiv får lov att utvecklas i din egen takt och idéer och nya tankar kan slå rot. Nu har du möjlighet att förbereda din höst och sätta upp nya goda vanor på jobbet och i livet. Kanske behöver du hitta nya sätt att må bättre och minska din stress? Läs ett av många tips om hur du kan mota bort stress på jobbet och privat HÄR: Medkänsla motar bort din stress på jobbet.

—-

Glad sommar önskar Hälsoresurs Företagsmassage!

Hälsoresurs masserar sedan 10 år på företag och mottagningar i hela landet. Läs mer HÄR.Relaterade inlägg