Stress i kristider och vad du kan göra

4 maj 2020

Just nu är det många som känner sig extra stressade på grund av det rådande läget i världen, något som påverkar oss alla på olika sätt. Det som tidigare skapade stress hos många av oss, så som korta deadlines på jobbet och att försöka få ihop livspusslet, har hamnat i skymundan för ett större allvar. Inte desto mindre behöver vi nu ta hand om oss själva och vårt välbefinnande.

Stress orsakas av att du upplever ett hot – verkligt eller som en tanke, att du oroar dig – och att det i sin tur sätter igång kroppens stressreaktioner. Du kan antingen uppleva det man kallar för ”fight or flight” som innebär att du kan känna dig arg och gå in i kamp eller att du blir rädd och vill fly situationen. En annan stressreaktion är när hotet upplevs som så stort så att man inte kan ta sig ur situationen. Då går kroppen in i en ”spela-död”-reaktion då man snarare blir nedstämd, trött och tömd på energi.

När dessa stressreaktioner sätts igång utsöndras stresshormoner i blodet, bland annat adrenalin och kortisol, och många viktiga funktioner så som matsmältning och djupandning sätts på paus. Då behöver vi så småningom komma ned i varv så att kroppen kan återhämta sig och fungera normalt igen. En stressreaktion är helt naturlig men när vi befinner oss i situationer som ständigt stressar oss och vi inte får tillräckligt med återhämtning kan det bli farligt för vår hälsa.

Vanliga orsaker till stress och vad du kan göra

Det som vanligtvis orsakar stress idag är bland annat sociala hot (att känna att man inte räcker till) eller att inte hinna med det man tror att man borde – i arbetet eller i vardagen. Hjärnan stressas dessutom av sociala medier, tv och serier eftersom den inte kan göra skillnad på vad som är verklighet och inte. Och under det rådande världsläget har vi tyvärr också fått några fler aspekter som ständigt hotar vår tillvaro. Förutom oron för vår hälsa och ekonomi kan isolering, ovisshet och den minskade tryggheten öka vår stress.

Att vi spenderar mer tid hemma gör att vi får mycket mer tid att konsumera sociala medier, nyheter, serier och tv än när vi hade mer frihet att vara sociala. Kanske är vi ensamma och känner oss isolerade när vi inte kan träffa vänner och bekanta lika mycket som vi hade önskat. Att vi också går runt med en ständig rädsla och oro gör det svårare att få den återhämtning vi behöver.

Återhämtning sker bara när hjärnan uppfattar att det inte finns något hot längre och vi måste hjälpa den på traven med det under stressande situationer så som den kris vi nu befinner oss i. Så i stället för att ägna oss åt att läsa nyheter flera gånger om dagen, skrolla igenom alla sociala medier och se på serier behöver vi aktivt göra sådant som tar bort fokus från det som oroar och stressar. Då först kan hjärnan ge kroppen signaler om att bygga upp sig själv igen efter den ”skada” som stressen orsakar.

Några enkla saker som ger återhämtning:

Att gå ut en promenad i naturen. Gå gärna långsamt och njut av det gröna omkring dig. Läs mer HÄR.

Att läsa en god bok.

Att ta pauser för att bli närvarande i nuet. Du kan till exempel dricka en kopp kaffe och bara njuta av stunden med alla dina sinnen ett par minuter. Läs mer HÄR.

Att göra något kreativt, så som att måla, spela musik eller virka.

Egenmassage och stretchövningar eller lugna rörelser, så som yoga eller Tai Chi. Tips på egenmassage och stretchövningar hittar du HÄR.

Se till att få mycket sömn.

Minimera intaget av nyheter och medias rapportering om det får dig att känna obehag. Minska på konsumtion av sociala medier.

Andningsövningar och kroppscanning. Läs mer HÄR.

Prata av dig med vänner eller familj, via digitala verktyg.


Källor:
1177 om stress
Folkhälsoguiden


Vi har över 10 års erfarenhet av företagsmassage och är en helhetsleverantör av massage på arbetsplatser i hela landet.

 


[halsoresurs-quotation]


 

Läs mer om klassisk massage HÄR.

 
Relaterade inlägg