Skrivbordsarbete utan pauser kan påverka din personlighet.

10 augusti 2017

I dagens uppkopplade samhälle är vi allt fler som mår dåligt och känner oss stressade. Det kanske inte är konstigt när många av oss lever ett liv där våra hjärnor aldrig får pausa och vila. Forskning visar nämligen att en ständig uppkoppling kan leda till förändringar i hjärnan som kan påverka din personlighet.

I en artikel från Motivation.se skriver psykologen och organisationskonsulten Lena Mangell om vikten av att ta pauser under arbetsdagen. När vi koncentrerar oss under en längre stund blir hjärnan till slut utmattad och vi får problem med koncentrationen och effektiviteten avtar. Därför är vi som mest effektiva under en dag där vi tillåter oss att ta pauser mellan varven.

Att arbeta effektivt ca 50 minuter med efterföljande paus på ca en kvart gör oss som mest effektiva visar en undersökning enligt Mangell.

Att ta en promenad, blunda och fokusera på sin andning, prata med en kollega eller lyssna på musik är alla enkla sätt att ta paus och återfå din kreativitet och ork.

 

Men det är inte bara på arbetet vi behöver pausa för att våra hjärnor ska få vila och kunna fungera som de ska. Forskning visar nämligen att en ständig uppkoppling kan leda till ”långvariga förändringar i hjärnans nätverk” och det i sin tur ”kan medföra påverkan på en individs personlighet” enligt Michael Nilsson, professor i medicinsk vetenskap.

Så lägg ifrån dig mobilen och datorn när du kommer hem och gör något där din hjärna får vila. Bland exemplen på aktiviteter listas bland annat att träffa vänner, träna, gå promenader i naturen, sjunga eller att läsa en bok.

 

Men som tur är finns det arbetsplatser som arbetar aktivt med problematiken och som vi andra kan inspireras av. Google har sedan länge arbetat aktivt med Mindfulness bland sina anställda och enligt Mangell inleder många andra företag sina möten med mindfulnessövningar för att bli mer effektiva och klartänkta.

Mindfulness är en bra och effektiv metod för att bli närvarande och på så sätt stressa ned och låta hjärnan få vila. Mindfulness leder till en ökad närvaro i nuet och gör det enklare att acceptera tillvaron och släppa sitt kontrollbehov. Ett enkelt sätt för att komma ned i varv och bli närvarande är bland annat att iaktta sina andetag, gärna medan man blundar, utan att kontrollera dem. Då övar man sig på att uppmärksamma det som händer just nu och att acceptera det som är.

Läs artikeln från Motivation.se HÄR.

Läs mer om Mindfulness HÄR.Relaterade inlägg