Konsten att ta en paus

7 januari 2020

Gott nytt år! Har du något nyårslöfte? Bland många vanliga löften brukar träning och hälsa stå högt upp på listan. Vad gäller ditt välmående kan vi tipsa om att pauser i vardagen gör mer än du tror för din stressnivå och din hälsa. Här tipsar vi om hur man enkelt kan stanna upp och pausa några minuter då och då.

I vår stressiga vardag med jobb och ”livspussel” glömmer vi ofta av att stanna upp och pausa. Vi låter vanligtvis alla måsten gå före och vi försöker så snabbt som möjligt hinna med de uppgifter och borden som finns på vår att-göra-lista. Men att ta pauser då och då under dagen är viktigt för både hjärnan, hjärtat och vår prestation.

Vi på Hälsoresurs har länge förespråkat vikten av att ta en paus. Vi vet att pausen på massagebänken ofta medför att man mår bättre och att man känner sig både mer harmonisk och piggare i kroppen.

Enligt Sunt Arbetsliv har pauser under arbetsdagen en avgörande betydelse för hur vi trivs på jobbet. Pauserna skapar återhämtning och är dessutom bra för arbetsresultatet. En studie visade att de som tog förmiddagspauser hade mindre ont i ländryggen och problem med torra ögon än de som inte pausade.

Här tipsar vi dig om hur du kan pausa bättre och oftare:

  • Sitter du vid skrivbordet större delen av dagen? Då är en paus med lite stretchövningar ett effektivt och nyttigt avbrott som gör gott – både för din återhämtning och dina muskler. Här visar vi några enkla men effektiva övningar du kan göra.
  • Gå ut och ta en nypa frisk luft. Även om det bara är för ett par minuter kan denna typ av paus vara nog så nyttig för din fortsatta energinivå. Ljus tillsammans med frisk luft samtidigt som du får tänka på ingenting särskilt kan göra underverk. Så enkelt men ändå så verkningsfullt.
  • Ta ”fikarast” och passa på att lägga undan mobilen under tiden. Forskning visar nämligen att ständig uppkoppling till och med kan leda till förändringar på hjärnan. Så om du arbetar vid en dator eller med mobilen som verktyg är det ännu viktigare att koppla bort dig från sociala medier en stund för att du ska få ut något av pausen. Läs mer här.
  • Som vi tipsade om i vårt förra blogginlägg är massage ett bra sätt att komma ned i varv och något som gör att kroppens stresshormoner minskar samtidigt som må-bra-hormonerna ökar. Läs mer om massage här.

 

Källor: Sunt Arbetsliv.


Få offert direkt på företagsmassage nedan och räkna ut er månadskostnad.

 


[halsoresurs-quotation]


 

Läs mer om klassisk massage HÄR.

Vi har över 10 års erfarenhet av företagsmassage och är en helhetsleverantör av massage på arbetsplatser i hela landet.

 
Relaterade inlägg