Fem tips för att må bra i sommar

1 juni 2020

Vi är många som behöver arbeta hemifrån och dra ned på de sociala kontakterna även framöver. Och antagligen kommer stressen inför semestern att se lite annorlunda ut i år. De stundande sommarmånaderna kommer inte att bli som vanligt och inför hösten är det fortfarande osäkert hur vardagen kommer att se ut. Men förhoppningsvis kommer värme och solsken att ge oss fler möjligheter till utomhusaktiviteter och umgänge – om än på säkert avstånd.

Gör ovissheten inför hösten dig orolig eller kanske rastlös? I dessa tider är det viktigt att vi tar hand om oss och arbetar aktivt för vårt välbefinnande.

5 tips för att ta hand om dig i sommar

1. Mindfulness – närvaro i nuet
Mindfulness är bevisat effektivt för att må bättre och varva ned i nuet. Det lindrar stress, oro och ångest och har en positiv effekt över lag på ditt välbefinnande. Sitt eller ligg ned och koncentrera dig på nuet så gott du kan. Lägg märke till dina andetag och känns luften som flödar in och ut genom näsan. Använd dina fem sinnen och lyssna efter ljud omkring dig, titta på de föremål du ser, känns luften mot din hud och klädernas textur, se om du kan känna dofter och smaker. Försök att vara öppen för de känslor och tankar som dyker upp och observera dem med en nyfiken inställning. Att vara närvarande i nuet kan vara ovant och svårt i början men efter lite övning gör det att du får bättre distans till oroliga tankar.

2. Logga ut
Vi vet att det är en av de svåraste sakerna att göra, särskilt under semestern när man har mer tid, men att logga ut är också något av det allra viktigaste. Om du inte loggar ut – det vill säga väljer bort sociala medier och nyheter – kan inte hjärnan varva ned och du går miste om värdefull vila. Du kanske inte vill logga ut helt och hållet, men sätt upp ett rimligt mål och håll dig till det. Det kanske är jobbigt de första dagarna, men efter ett litet tag vänjer du dig mer och mer. Läs mer om orsaker till varför du borde logga ut under semestern HÄR: 5 anledningar till att logga ut under semestern.

3. Återhämtning
Semestern är ju till för återhämtning och och avkoppling så här kommer några tips på avkopplande aktiviteter som går att göra utomhus och som är avstressande: Läsa fysiska tidningar och böcker, vara i naturen (piknik, vandra, simma i en sjö till exempel), umgås med vänner (på säkert avstånd) och trädgårdsarbete är bara några av de saker du kan göra. Läs mer om vad du kan göra för att återhämta dig HÄR: Så stänger du av kroppens stresspåslag, del 3.

4. Återuppbyggnad
Samtidigt som det är värdefullt att slappna av och återhämta sig ordentligt är det lika viktigt med fysisk aktivitet och vardagsmotion. Dels är det bra för att bli av med uppbyggd stress och oro som finns i kroppen och dels får du ny positiv energi. Dessutom blir det lättare att slappna av efter en stunds träning eller motion. Vid fint väder finns det många ansträngande aktiviteter man kan hitta på utomhus, till exempel: paddla kajak, cykla, spela brännboll, leka lekar, vandra, jogga, spela tennis, spela beachvolleyboll och klippa gräset.

5. Beröring
Beröring och närhet är alltid viktigt för att vi ska må bra. I dessa tider får vi mindre av dessa varor när vi behöver distansera oss och hålla oss hemma. Så om du bor tillsammans med någon så be om lite extra kramar och om du bor ensam så kan du faktiskt krama dig själv. Självklart förordar vi även massage som ett bra och enkelt sätt att öka välbefinnandet och det kan man göra på sig själv också! Läs mer om egenmassage HÄR.

Vi kan bara hoppas att vi så småningom kommer att kunna andas ut lite och återta många av de rutiner vi tidigare tagit för givet. Vi på Hälsoresurs vill önska dig en fin – om än annorlunda – sommar! Ta hand om dig.


Källor:
1177 om mindfulness


Vi har över 10 års erfarenhet av företagsmassage och är en helhetsleverantör av massage på arbetsplatser i hela landet.

 


[halsoresurs-quotation]


 

Läs mer om klassisk massage HÄR.

 
Relaterade inlägg