Så stänger du av kroppens stresspåslag, del 2

29 mars 2018

I vårt förra inlägg som handlade om hur man stänger av kroppens stresspåslag tipsade vi om en skön och effektiv kroppsscanning för att aktivera det parasympatiska nervsystemet – vårt sanna viloläge.

I detta inlägg som är del 2 vill vi tipsa dig om en ny övning som du kan göra när som helst under hela dagen!

Läs del 1 HÄR.

 

Att aktivera sitt parasympatiska nervsystem är som sagt livsviktigt för oss eftersom det är då hjärnan signalerar till kroppen att faran är över. Stresspåslaget stängs därmed av och vi får igång en återhämtningsprocess i stället.

Men tyvärr håller stressen i sig ibland ändå, trots att vi tror att vi slappnar av. Exempel på det kan vara när vi går in på sociala medier eller om vi ska försöka vila men vi känner oss uppe i varv och tankarna om alla måsten och borden och orosmoment flimrar runt i huvudet.

Tricket är att göra aktiviteter och övningar som automatiskt medför att vi helt och hållet blir närvarande i vår kropp och i nuet. Det gör att hjärnan inte uppfattar någon fara eftersom vi inte tänker på saker som stressar eller oroar oss när vi är är koncentrerade på ”nuet” eller vår kropp. Tankar om det som hänt eller tankar om det som eventuellt kommer hända i framtiden är ju just bara tankar, minnen och fantasier och oftast inte vår verklighet just nu.

Tips nr 2:

Enkel andningsövning.

Denna andningsövning är en enkel men mycket effektiv övning som också återfinns inom bland annat yogan. 

Du kan göra andningsövningen när som helst under dagen, t ex på morgonen när du vaknat, på bussen, på kontoret eller hemma. (Gärna allihop under dagens gång)!


Så här gör du:

Sitt gärna upp på en vanlig stol med sätet stadigt på sitsen, båda fötterna i golvet med hela fotsulorna ned och rak rygg och nacke. Blunda.

Känn efter om dina axlar är uppdragna och spända – försök i så fall slappna av i dem och låt dem falla nedåt bakåt, fortfarande med rak rygg.

Nu ska du föreställa dig att du andas växelvis in och ut genom vänster respektive höger näsborre.

Andas in och föreställ dig då att du andas in genom den vänstra näsborren.

Andas sedan ut igen fast denna gång genom höger näsborre. Andas sedan in genom höger näsborre igen.

Växla näsborre och andas ut genom vänster. Andas sedan in igen genom vänster.

Fortsätt så med ut höger – in höger, ut vänster – in vänster.

Försök medan du andas att ta djupa och långa andetag. Låt gärna andetagen få fylla dina lungor och gå långt ned i magen. I början kan detta kännas som en utmaning men redan efter några andetag kommer du att märka att du andas djupare och djupare.

Om du vill kan du räkna medan du andas. Räkna långsamt till fyra när du andas in, håll sedan andan medan du räknar till 2. Räkna långsamt till 4 när du andas ut och räkna till 2 innan du andas in igen.

Även om du bara gör denna övning under en minut kommer du att känna stor skillnad. Om du har tid kan du sitta med denna övning under ca 5 minuter för att verkligen slappna av på djupet.Hälsoresurs syfte är att vara en positiv kraft för mer energi och bättre balans i vardagen.
Vi möjliggör hälsa genom klassisk massage på företag och mottagningar i hela landet.Relaterade inlägg