Blogg Hälsoresurs

Ont i nacken ofta ett livsstils-problem

28 mars 2019

Har du ont i nacken? Det är du inte ensam om. Stillasittande arbete framför datorn och stress är två av de största bovarna när det kommer till nackbesvär.

I denna bloggartikel berättar vi om de vanligaste orsakerna till smärta och stelhet i nacken och i en kommande artikel skriver vi om vad du kan göra åt problemen. Läs artikeln här.

Orsaker till problem med nacken

Det första man bör fundera kring när man får ont i nacken är hur man har det på arbetet och i livet i stort. Känner du dig stressad om dagarna? Hur ser din arbetssituation ut just nu?

Enligt 1177 kan muskelspänningar i nacke och axlar bero på både dålig arbetsmiljö, ångest, oro och dåliga relationer. Smärtan kan vara symtom på att man går igenom en stressig period i livet.

Karina Gustafson har en mottagning på Mårtenstorget i Lund och har arbetat många år med käk- och nackproblem. Hon berättar att det är vanliga problem som ofta har orsaker i människors livsstil och hur de mår.

”Många som kommer till mig är stressade och bekymrade och det leder till att de biter ihop käkarna och gnisslar tänderna på nätterna. Käkmuskulaturen hänger ihop med musklerna i halsen och nacken och spänningar där leder ut till axlarna och bröstkorg. Många går också med spänningshuvudvärk.”

Stillasittande livsstil

En annan vanlig orsak är en stillasittande livsstil. Många av oss sitter stilla framför datorer på arbetet. Mobilen är en annan livsstilsaspekt med dåligt inflytande.

”Och man sitter med telefonen och då böjer man nacken, du använder fingrarna men rör inte armarna. Det blir mycket statiska ställningar i vår vardag med vår livsstil” säger Karina Gustafson.

”Många tränar kanske på kvällen eller helgen men det räcker inte med det om man sitter stilla på dagarna”.

Sören Jarneståhl, som har sin Hälsoresurs-anslutna mottagning på Rosengatan i Göteborg, nämner också den stillasittande livsstilen som ett av huvudproblemen till smärta i nacken.

”De allra flesta som kommer till mig med smärta och stelhet i nacken sitter stilla framför datorn under längre perioder utan att ta regelbundna pauser och röra på sig. Rör man inte på sig får man ont i nacken till slut” konstaterar han.

Muskelknutor och nerver

”När man sitter i en statisk ställning spänner man ofta omedvetet vissa muskler under en lång period. Det kan leda till minskad blodgenomströmning och syrebrist i musklerna och det i sin tur kan orsaka ökad spänning, smärta och muskelknutor. När man rör på sig får man ett naturligt blodflöde och minskar risken för att bli stel.”

”Det är mycket muskelgrupper och nerver runt nacken. Det blir trångt och om det har bildats muskelknutor trycker de på nerverna och skapar smärta. När man trycker och masserar på muskler och knutor signalerar smärtan till kroppen att öka blodgenomströmningen och läkning.”


I nästa artikel berättar Sören och Karina om vad man kan göra åt problem med nacken och vi tipsar om olika övningar att göra under arbetsdagen.

Hälsoresurs erbjuder massage på företag och mottagningar i hela landet. Läs mer HÄR.

Källor:
Karina Gustafson, ansluten med sin mottagning hos oss på Hälsoresurs.
Sören Jarneståhl, ansluten med sin mottagning hos oss på Hälsoresurs.
https://www.1177.se/Relaterade inlägg