Ergonomiska tips för ditt välmående

3 maj 2021

Tänker du på ergonomin när du jobbar hemifrån? Om inte behöver du tänka på det nu. Om vi sitter stilla i mjuka soffor eller vid matbordet för länge tar rygg, axlar och nacke skada och vi blir stela och får ont. Så att investera i ergonomin hemma är väl värt vartenda öre om du arbetar hemifrån. Vi tipsar om vad du ska tänka på.

Ergonomiska tips för ditt fysiska välmående.

Kontorsstol och skrivbord
Precis som på kontoret är det lika viktigt hemma hur du sitter och arbetar. Investera i en bekväm kontorsstol och ett skrivbord som går att höja och sänka för just dina behov. Kanske kan du låna hem en stol från jobbet under tiden du arbetar hemifrån? En mjuk platta att stå på är också viktigt om du investerar i ett höjbart skrivbord. Sitter du ned kan du ha ett fotstöd som gör att benen slappnar av bättre. Tänk också på att du behöver ett ordentligt tangentbord med inbyggd mus och att skärmen ska vara i ögonhöjd för att du inte ska riskera att dra på dig gamnacke.

Växter och rätt ljus
Naturen gör att vi stressar ned, så ta in naturen till din arbetsplats genom några gröna växter. Växter hjälper dessutom inomhusluften att renas och det är skönt för ögat att titta på. En skrivbordslampa och gärna så mycket dagsljus som möjligt underlättar för ögonen och du motverkar risken att få ont i huvudet. Ta för vana att då och då titta ut någon minut genom fönstret för att vila ögonen från skärmen och samtidigt få en välbehövd paus från arbetet.

Avskärma dig
Att sätta upp någon form av skärm framför eller bredvid skrivbordet gör att du ser mindre av eventuella distraktionsmoment hemma så som den där tvätthögen som behöver tvättas eller ”hemmakollegan” som har zoom-möten hela dagen. Det kan också medföra att ljuden omkring dig minskar i styrka och du känner dig mer innesluten i din egen sfär, något som ökar koncentrationen och gör att du arbetar mer effektivt.

Rör på dig
Att sitta stilla framför datorn under flera timmar är aldrig bra för kroppen. Din kropp behöver röra på sig regelbundet och stretching, träning, massage och frisk luft är viktiga delar av en ergonomisk helhet. Försök att ta en kort promenad på lunchen och gör några stretchövningar då och då under dagens gång så slipper du åkommor som till exempel musarm, stel nacke eller ont i ländryggen.

Läs även:
Tips för stretchövningar hemma


Klippkort på klassisk massage i hela landet.

 

Läs mer om klassisk massage HÄR.
Relaterade inlägg