Vad du kan förvänta dig första gången du går på massage, handduksteknik

Vad du kan förvänta dig första gången du går på massage

7 februari 2023

Första gången du går på massage är det normalt att du känner dig lite nervös. Hur går det till? Vad ska du ta av dig? Är det helkroppsmassage eller halvkroppsmassage som gäller? Gör det ont? I det här blogginlägget reder vi ut några vanliga frågor inför ditt första massagebesök.

Vad du kan förvänta dig första gången du går på massage

När du kommer på massage ska massören först stämma av med dig om du har några problem eller sjukdomshistorik som behöver kännas till innan behandling och vad du har för förväntningar på – och önskemål med din massage. Oftast brukar massören också säga till vad du ska klä av dig och sedan vända sig om, hänga upp en handduk emellan er, eller gå ut ur rummet under tiden du byter om. Lägg dig då på bänken på mage med huvudet ner – om ingenting annat har kommunicerats. Räkna med att några minuter av behandlingen går åt till konsultation samt av- och påklädning.

Hur mycket ska jag klä av mig?

Om du ska ha fokus på din överkropp under behandlingen, räcker det med att du tar av dig tröjan men knäpp gärna upp översta knappen på byxorna så massören kommer åt hela ryggen. Om du har bh på dig kan du ha den kvar, massören knäpper upp den när du lagt dig på bänken. Vill du ha helkroppsmassage kan det vara bra att även ta av dig byxorna och lägga dig med underkläder på bänken. Skorna är bra att ta av sig.

Gör det ont att få massage?

Det kan kännas i musklerna när du får massage men det ska aldrig göra så ont så du ligger och spänner dig. ”Skönt-ont” är ett vanligt begrepp.  Det är viktigt att vara tydlig med hur hårt tryck du vill ha under din behandling. Alla är vi olika, många vill ha en mer behandlande massage där massören går lite djupare, medan andra mest vill ha en avslappnande stund och inte gå så hårt på musklerna. Kommunicera tydligt innan behandlingen om du vill att massören ska ta i eller vara lite mer försiktig. Var heller inte rädd för att säga till under behandlingen om massören ska ta i mer eller lätta på trycket. Massören vill att du ska bli nöjd med din behandling och det är därför viktigt att du ger feedback!

Hur mycket ska jag prata?

Massagen är din stund och det är du som styr samtalet under behandling. Vill du bara ligga och koppla av behöver du inte kallprata. Massören är lyhörd och känner in hur mycket du vill prata.

Efter behandlingen

När behandlingen går mot sitt slut torkar massören bort överflöd av olja från din rygg. Resten sjunker in i huden så du ska inte känna dig kladdig efteråt. När massagen är klar brukar massören lämna rummet så du i lugn och ro kan resa dig och klä på dig igen, ifred. Res dig inte för snabbt då du lätt blir yr av den ökade blodcirkulationen. Respektera dock att massören ofta har en ny kund efter dig så dröj inte för länge.

Hur ofta ska jag gå på massage?

Det är vanligt att bli lite öm efter en behandling. Det kan kännas som träningsvärk eller blåmärken och är inte alls konstigt. Det är dock viktigt att låta kroppen återhämta sig igen innan du går på en ny behandling. Om du har återkommande problem, är rekommendationen att gå på massage en gång i veckan till en gång varannan vecka. Om du går på massage i förebyggande syfte är det bra att i alla fall gå en gång i månaden.

Massage ses oftast som en lyxig förmån för de anställda. Att ta hand om sin personal och få dem att må bra är väsentligt för att skapa en hälsosam och trygg arbetsmiljö. Kontakta gärna oss för ett upplägg på företagsmassage som passar ert företag på foretag@halsoresurs.se. Du kan också se vad det skulle kosta just ditt företag här.Relaterade inlägg