Så kan du som lider av utmattning hjälpa dig själv

Så kan du som lider av utmattning hjälpa dig själv

21 april 2023

Utmattning, utbrändhet och hjärntrötthet kan visa sig på många olika sätt. Du kanske känner dig deppig och seg? Eller har du svårt att koncentrera dig under längre stunder? Känner du kanske ett konstant tryck över bröstet? Har du svårt att titta på en skärm för länge? Känner du att du inte klarar av långa samtal? Börjar få synbortfall? Eller kanske du redan har hamnat i en långtidssjukskrivning.

Emelie Löwenberg, affärsutvecklare på Hälsoresurs, drev för flera år sedan eget företag vilket till slut resulterade i en utmattning. Nu vill hon dela med sig av vad du själv kan göra om du befinner dig i en liknande situation.

Tidiga varningstecken

Tidiga varningstecken som du bör vara uppmärksam på är om du börjar få svårt att sova om nätterna. Kanske har du lätt att glömma bort saker eller känner dig allmänt trött. Du kanske också har haft en tuff belastning under en längre tid som gjort att du känt ökad press vilket ökat ditt stresspåslag.

Så kan du som lider av utmattning hjälpa dig själv

Hjärntrötthet och utbrändhet drabbar oftast högpresterande människor som sätter höga krav på sig själva. Det är vanligt när man gått in i väggen, att vilja komma tillbaka så snabbt som möjligt och bli lösningsorienterad direkt. Det du egentligen behöver göra är att ha tråkigt och ligga hemma och stirra upp i taket. Saker som ger dig energi kan också ta för mycket energi. Därför menar Emelie att det är viktigt att vara försiktig i början och göra saker som ger så lite intryck som möjligt. Efter ett tag kan du börja smått med saker som ger dig energi, men portionera ut det över en längre tid. Det här är en av de största utmaningarna för högpresterande personer som inte alltid har det bästa tålamodet och har svårt för att trappa upp långsamt. Det tar tid att komma tillbaka, oftast mer tid än du tror, så det är viktigt att vara snäll mot sig själv och ha tålamod.

Aktivitetshus för långtidssjukskrivna

Om det gått så långt så du blivit långtidssjukskriven, kan det vara svårt att fylla dagarna med innehåll, eftersom du helt plötsligt har oceaner med tid. Emelie vill tipsa om ”Aktivitetshus” som finns dit du kan gå för lite miljöombyte. Här kan du gå kurs i silversmide, matlagning, sjunga i kör, spela spel, gå med i sygrupper och träffa andra personer i liknande situationer. Aktivitetshusen är helt gratis och drivs kommunalt. För att kunna gå dit behöver du först kontakta dem så du får komma på en intervju. Sen får du en kontaktperson som visar dig runt och efter det kan du komma och gå som du vill. Det finns också lunch och fika för reducerade priser, anpassade för dig som går på sjukpenning. Läs mer om aktivitetshusen här.

Ta hand om dig själv för att inte hamna i en situation där du inte mår bra. ”Body & Mind Connect” är ett begrepp som ofta används inom yogavärlden, förklarar Emelie. Begreppet går ut på att om du mår dåligt i sinnet, kan det sätta sig på kroppen i form av stela leder, spända muskler och andra krämpor. Men om du mår bra i kroppen och ger den den återhämtning som den behöver, kan det också få ditt sinne att lätta.

Marie-Louise Strömblad, utbildad massageterapeut på Axelssons men numera driftansvarig på Hälsoresurs, menar på att genom att frigöra olika lyckohormoner i kroppen, kan du hjälpa dig själv att läka vid en utmattning/utbrändhet:

Dopamin är ett belöningshormon som påverkar vår motivation, njutning och vårt humör. Dopamin kan frigöras när du exempelvis gör klart en uppgift, uppnår ett mål, äter en god middag eller får massage.

Seratonin är ett humörhormon som har inverkan på både sårläkning och tarmrörelser. Det kan få dig att känna dig lycklig och bidra till en bättre sömn. Hormonet frigörs bland annat när du gör yoga, mediterar, äter en balanserad kost eller är ute i solen.

Endorfiner är vårt smärtlindringshormon och kallas ofta för kroppens egna morfin. Endorfiner hämmar smärta och stimulerar immunförsvaret. De frigörs bland annat när du skrattar, äter choklad eller lyssnar på din favoritmusik.

Oxytocin är vårt må-bra hormon. Det frigörs vid positiv beröring och motverkar stress, ångest och oro. Det frigörs exempelvis när du gosar med din hund, tar ett varmt bad eller får en kram.

Alla fyra hormon stimuleras när du får massage, så se till att investera i en kontinuerlig massagerutin för din egen hälsa. Har du massage som förmån på din arbetsplats? Vi erbjuder olika typer av massagelösningar för både små och stora företag. Kontakta oss för mer information på foretag@halsoresurs.se så kontaktar Emelie dig för en lösning för att motverka utmattning och utbrändhet på just din arbetsplats.Relaterade inlägg