Månadens massör mars

1 mars 2018

Björn Thorngren har arbetat som massör sedan 2008 och njuter av att kunna hjälpa människor att bli smärtfria och att få ett bättre liv.

 

Varför började du med massage?

– Jag hade faktiskt tänkt länge att jag skulle bli massör och jag blev ännu mer inspirerad när jag hörde att pianisten Lars Roos var utbildad inom massage. Jag tänkte att det inte vore så dumt att kunna massera och göra något positivt för andra människor. Jag drev tidigare en budfirma men när börskraschen kom bytte jag bana och valde då att utbilda mig till massör.

Vad är det bästa med att jobba som massör?

– Det roligaste är att få hjälpa människor med problem och som har ont och att se dem bli bättre. Det är verkligen ett väldigt givande yrke eftersom många är stressade o har ont. Att få dem att må bättre och att få ett bättre liv är fantastiskt!

Vad har du för tips till personer som vill börja massera?

– Börja med att gå en kort helgkurs bara för att se hur det känns och om det är något man vill syssla med. Det är bra om man kan öva mycket hemma för att kunna förbättra sin teknik och hitta rätt grepp. Om det funkar så kan man gå vidare och utbilda sig inom anatomi för att veta vad det är man egentligen har under händerna där man masserar.

– Det är viktigt att gå en riktigt bra utbildning och ju mer man läser desto roligare blir det! Mycket i kroppen hänger ihop och när man masserar en kroppsdel kan det påverka övriga kroppen vilket är jättehäftigt!

Vad är det viktigaste att tänka på när man utför en massagebehandling?

– Att man ger kunden vad den vill ha. Alla är vi olika och har olika behov så jag måste vara lyhörd och verkligen känna in kroppen. Om den är spänd måste jag börja försiktigt och lätt. Att känna in både kroppen och människan, skapa kontakt och få kunden att känna förtroende är några av grundstenarna.

– Jag brukar vara noga med att förklara vad kunden kan förvänta sig så den är beredd på vad som händer. Man skapar en överenskommelse med kunden helt enkelt.

Vad vill du ge för råd till dina kunder?

– När du kommer till mottagningen för att få massage är det bra att vara 15-20 min tidig så att man hinner landa och komma ned i varv. Det är inte så bra att komma in med andan i halsen. Ta sedan god tid på dig både innan och efter och försök landa i dig själv – då är din kropp mer mottaglig och svarar bättre på behandlingen.

– Jag brukar också prata mycket om vikten av att andas ordentligt och vad en lugn andning kan göra för att stressa ned. Dels är det viktigt att få ett bra syreutbyte och det blir också en form av mindfulness som sänker stressnivåerna i kroppen. Jag rekommenderar en övning där man andas in medan du räknar långsamt till tre, håll andan medan du räkna till tre, sedan andas du ut medan du räkna till tre och hålla dig innan du andas in igen medan du räknar till tre.

Hur tar du hand om dig själv?

– Bland annat så cyklar jag till och från jobbet året om. Jag försöker få mycket vardagsmotion. Jag äter nyttigt på veckorna så jag kan slarva på helgerna. Man måste ha kul också.


Björn Thorngren masserar genom Hälsoresurs på Torsgatan 8B i centrala Stockholm.
Du som har Hälsoresurs klippkort med digitala värdebevis kan gå på klassisk massage hos Björn.
Du köper Hälsoresurs klippkort i din förmånsportal.


Hälsoresurs masserar på mottagningar och företag i hela landet.

 Relaterade inlägg