Ergonomi för hemmakontoret!

16 november 2022

Känner du dig extra stel i kroppen efter att ha spenderat mer tid på hemmakontoret? I nedan blogginlägg ger fysioterapeut Maja Pernefeldt oss enkla tips om hur vi med små medel, skapar de bästa förutsättningarna för vår kropp när vi jobbar hemifrån. Här kommer tips för bästa ergonomi på hemmakontoret.

Variera mellan att sitta och stå när du jobbar hemifrån

Precis som på kontoret är det viktigt att variera mellan att sitta och stå. Använd strykbrädan när du står upp och jobbar, eller en byrå i hallen. Prova dig fram för att hitta något där du kan stå upp framför datorn och vila armarna i 90 grader.

Använd hjälpmedel

Om du har möjlighet, använd ett laptopstöd och ett separat tangentbord för att få upp skärmen i rätt höjd och ändå behålla tangentbordet nära kroppen. Du kan också ställa laptopen på en hög med böcker – den övre kanten av skärmen ska vara i höjd med ögonen.

Optimera det som går

Om du inte har möjlighet att stå och jobba hemma eller att använda diverse hjälpmedel, försök i alla fall att optimera positionerna. Att lägga en högre kudde på köksstolen för att komma upp i bättre höjd mot det ofta lite för höga köksbordet kan göra stor skillnad för armar och axlar. Försök hitta en höjd där du kan vila armarna på bordet i 90 grader.

Använd golvet!

Utnyttja möjligheten att använda golvet på ett sätt som du kanske inte gör när du är på jobbet. Ta en stund på lunchen att stretcha ut ryggen, sätet, låren och bröstmusklerna för att öka på blodgenomströmningen i de muskelgrupper vi ofta blir stela i vid jobb framför datorn.

Utnyttja din vunna tid!

Använd tiden du sparat på att inte behöva ta dig till och från jobbet på att bryta av dagen med en kort promenad för lite rörelse, frisk luft och dagsljus!

Och såklart – unna dig själv massage!

Massage har många positiva effekter på vår kropp och vårt välbefinnande.

Vill du som arbetsgivare erbjuda dina anställda massage som förmån, även när de arbetar hemifrån? Vårt flexibla koncept för företagsmassage möjliggör just det. Genom oss kan du erbjuda dina anställda massage på våra 300 mottagningar i hela landet. Nära både arbetsplatsen och hemmakontoret. Kontakta oss på foretag@halsoresurs.se för mer info eller läs mer här. Relaterade inlägg