Vad massage är bra för, massagens fördelar, positiva effekter med massage

Vad är massage bra för?

6 december 2023

När du får massage händer det mycket i din kropp. På Hälsoresurs huvudkontor, jobbar flera personer som tidigare i sin karriär varit verksamma massageterapeuter, bland annat Marie-Louise Strömblad och Oscar Leonsson. Vi har bett dem svara på några frågor om massagens positiva effekter och vad massage är bra för.

Några fördelar med massage:

  • Frigör lyckohormon och minskar stress
  • Släpper på spänningar och verkar smärtlindrande
  • Bra i förebyggande syfte
  • Hålla musklerna mjuka och forsla bort slaggprodukter
  • Ökar blodcirkulationen och ger bättre immunförsvar

Frigör lyckohormon och minskar stress

Marie-Louise Strömblad menar att när du får massage, frigörs alla fyra lyckohormon i din kropp: Oxytocin, dopamin, serotonin och endorfiner, bland annat därför motverkar det stress. Oscar Leonsson menar också på att massage sänker kroppens stresshormon kortisol. När endorfiner frigörs i din kropp upplever du ett större lugn och känner dig mer avslappnad, tillägger han. Marie-Louise menar att massage helt enkelt verkar som kroppens egna morfin. All sorts beröring frigör oxytocin, så har du inte möjlighet att gå på massage, hjälper också kramar, beröring och närhet din kropp att tillverka lyckohormonet, fortsätter hon.

Släpper på spänningar och verkar smärtlindrande

Massage hjälper också kroppen att släppa på spänningar som i sin tur kan leda till bättre sömn och mindre stress, menar Oscar Leonsson. Han säger också att massagen har en smärtlindrande effekt när dessa spänningar släpper, samtidigt som det triggar hormoner som verkar smärtlindrande. Marie-Louise fortsätter med att du kan bli av med problem som till exempel spänningshuvudvärk, men generell värk i kroppen, med hjälp av massage.

Bra i förebyggande syfte

Massage är även bra att gå på i förebyggande syfte (går du aldrig på massage så blir du lätt trött i t.ex. axlar och nacke). Marie-Louise jämför fördelarna med att gå på regelbunden massage med att du lämnar in din bil på service, innan du får problem med den. När du väl fått ont är det egentligen redan för sent, då kan det ta längre tid att bli av med ett problem än om du förhindrat det från början, likt om din bil gått sönder kan skadorna bli dyrare och svårare att reparera än om du underhållit bilen från början och på så sätt undvikt problem.

Hålla musklerna mjuka och forsla bort slaggprodukter

Massage är också bra för att hålla musklerna mjuka i din kropp. När du får en knuta är det som att muskelfibrerna trasslat ihop sig och bildat en knut, vilket stoppar upp det naturliga blodflödet och gör att du får ont. Smärtan kommer från slaggprodukter som du samlar på dig när detta händer, som mjölksyra och kalciumuppbyggnad. När du går på massage frigörs dessa slaggprodukter. Det är också därför du ska du dricka vatten efter din massage, för att skölja ut slaggprodukterna ur kroppen, så de forslas bort. Om du får ont i huvudet efter en massage kan det vara för att du har kvar dessa slaggprodukter i kroppen.

Ökar blodcirkulationen och ger bättre immunförsvar

Massage ökar också blodcirkulationen vilket gör att du får bättre immunförsvar. Ökad blodcirkulation ger bättre syreupptagning i blodet vilket går ut till musklerna så de får mer syre. Det underlättar också transporten av näringsämnen, syretillförsel och restprodukter till och från organ och vävnader, menar Oscar Leonsson. När du mår bra är du inte heller lika mottaglig för stress, fortsätter Marie-Louise. Massage hjälper mot nedstämdhet, ångest och depression på grund av beröringen och lyckohormonen som frigörs. Det hjälper också till vid läkning och återhämtning.

Vill du erbjuda massage till dina anställda? Med vårt koncept kan ni gå på massage på över 350 mottagningar, på över 150 orter, i hela Sverige. Läs mer här.

Källor:

  • Marie-Louise Strömbland, Massageterapeut, 2023.
  • Oscar Leonsson, Massageterapeut, 2023.


Relaterade inlägg