Tänk på det här innan du går på massage

18 augusti 2017

Det är idag många som väljer att lägga sig på massagebänken och njuta av en stunds massage. Och tur är väl det eftersom massagen är ett effektivt sätt att stressa ned och mjuka upp en stel kropp. Den vanligaste formen av behandling vi svenskar väljer är den klassiska massagen, även kallad svensk massage, som går ut på att knåda och mjuka upp muskler och mjuka vävnader.

Tillsammans med alla våra massörer har vi listat de allra viktigaste tipsen för dig som bokat massage och snart ska lägga dig på massagebänken.

7 saker som är viktiga att tänka på för dig som ska gå på massage:

  • Ät inte innan precis innan.

Tänk på att inte äta precis innan du får din behandling. En bra tumregel är att äta minst ett par timmar innan, annars kan det bli obehagligt att ligga på mage på massagebänken medan man smälter maten.

  • Kom inte för tidigt och kom inte för sent.

Kom gärna tidigast 10 minuter och senast 5 minuter innan din behandling ska börja. Då hinner massören avsluta sin föregående kund och förbereda inför din behandling.

  • Kommunikation uppfyller dina förväntningar.

Tänk på att tala om för massören vad du har för förväntningar på behandlingen och om det är något särskilt du vill ha hjälp med. Då kan massören anpassa behandlingen efter dina önskemål och behov. Många som går på behandling vill koppla av och njuta medan andra har ett specifikt problem där man kanske behöver lite extra omtanke.

  • Gå på massage om du är frisk nog att träna.

Av samma anledning som du inte ska träna när du är sjuk så ska du helst inte gå på massage om du har en infektion i kroppen eller känner dig allmänt sjuk och hängig. Ett alternativ då kan vara att få en lugn och behandling utan knådning för en mer avslappnande effekt i stunden.

  • Prata eller inte prata?

Som beskrivet ovan har alla olika förväntningar och önskemål med sin massagebehandling och massören försöker alltid anpassa sin behandling efter dina behov. Samma sak gäller dialogen under själva behandlingen – många vill kunna koppla av och då kan det vara skönt att få njuta i tystnad. Var tydlig med massören om vilken effekt du vill ha ut av din stund på massagebänken.

  • Ta det lugnt.

Eftersom massage bidrar till att sänka både blodtrycket och kortisolnivåerna i blodet blir behandlingen som mest effektiv om du redan innan behandlingen kommit ner i varv. På samma sätt rekommenderas du att även ta det lite lugnare efteråt och låta behandlingen verka även långt efter du gått ut från mottagningen.

  • Boka ny tid direkt

Förutom att mjuka upp spända muskler visar forskningsstudier att en regelbunden massage har långvariga effekter på vårt välmående eftersom våra må bra-hormoner i blodet ökar och stresshormonet kortisol minskar. Regelbundenhet är alltså en avgörande faktor för att få ut det mesta av din massage och öka ditt allmänna välbefinnande.



Relaterade inlägg