Så tar du hand om din massagebänk

Så tar du hand om din massagebänk

15 januari 2024

En massagebänk är en investering för dig som massör och om du tar hand om den väl kan den hålla många år. i detta blogginlägg vill vi dela med oss av våra tips för hur du tar hand om din massagebänk på bästa sätt.Tänk på att:

  • Rengöra din bänk ofta
  • Desinfektera efter varje behandling
  • Smörj in och återfukta kontinuerligt
  • Skydda från slitage
  • Förvara den smart
  • Klä om den emellanåt

Rengöring

Rengör din bänk varje dag med rengöringsmedel anpassade för konstläder/läder. Se till så medlet du använder inte är för starkt då det lätt kan torka ut materialet på din massagebänk och göra så det spricker. Läderrengöring är bra då det återfettar och förhindrar uttorkning. Det går också bra att rengöra bänken med ljummet vatten och milt diskmedel, tvål eller såpa.

Desinfektera

Sprita bänken mellan dina kunder, men tänk på att använda en svag spritlösning för desinfektion. Alltför starka medel gör att materialet torkar ut och spricker. Hitta ett bra miljömässigt alternativ som är antiseptiskt. Du kan också använda mild tvål och vatten som tar bort bakterier. I slutet av dagen, efter din sista kund, kan du torka av bänken med lite utspädd ättika.

Smörj

Smörj din bänk regelbundet med vegetabilisk olja, vax eller vaselin avsett för konstläder/läder som återfettar och ger ny lyster. Tänk också på att smörja skruvar och gångjärn på bänken med jämna mellanrum. Det finns till exempel sprayvaselin som är enkelt att använda.

Skydda

Använd elastiska engångsskydd, tvättbara skyddsöverdrag eller resårlakan under bänkpapper och/eller handdukar för att skydda bänkytan på din bänk. Skaffa tvättbara tygöverdrag som täcker hela huvudstödet där det oftast blir mest slitage så hjälper du din bänk att hålla lite längre. Har du en bänk med äkta läder kan du impregnera den.

Förvara

Ha en väska för förvaring och transport för att skydda din bänk mot yttre skador. Det är viktigt att se till att bänken är torr från oljor och dylikt innan du packar ner den i väskan, annars finns risk att material från väskan fastnar och färgar av sig på din bänk. Om du förvarar den under en längre period finns även risk att väskan klibbar fast och drar loss ytlagret från bänken när du tar ut den från väskan.

Klä om

Om din bänk börjat flagna så går det att klä om den. Antingen gör du det själv och då finns det konstläder att köpa. Du kan också lämna in den hos en tapetserare som stoppar och klär om bänken på nytt, åt dig. Det finns även färdigsydda huvudstödskuddar att köpa, om det bara är den delen av bänken som du behöver byta.

Behöver din massagebänk fler kunder som sliter ut den? Gör gärna en intresseanmälan på vår hemsida, så hör vi av oss till dig för ett eventuellt samarbete för massage. Hälsoresurs har samarbeten med över 350 massörer, där vi skickar våra kunder till deras massagebänkar. Läs mer här!Relaterade inlägg