Så förebygger du arbetsskador som massör, ergonomi för massörer, jobba rätt som massör

Så förebygger du arbetsskador som massör

3 maj 2023

Att jobba med massage på heltid kan vara fysiskt krävande och det är lätt att få problem om du inte tänker på hur du jobbar. I detta blogginlägg, vill vi tipsa om hur du förebygger arbetsskador som massör för att du ska hålla i längden.

Träna

Tänk hållningsträning med fokus på överkroppen. Ofta hamnar du som massör i en framåtlutad och roterad position med armar och axlar. Träna rotatorkuff, bröstrygg, bål och sätesmuskeln för att stärka upp den posturala kedjan och nedre delen av ryggen. Träna upp handstyrkan med hjälp av en boll eller ett gummiband som du trär på fingrarna och jobbar med. Ju starkare fingrar du har desto bättre håller du.

Stretcha

Stretcha underarmarna en stund mellan varje kund, både ut- och insida. Spreta ut fingrarna och stretcha dem mot varandra så du böjer dem lite bakåt. Med den arbetsposition som massörer har blir bröstmuskulaturen lätt kort så stretcha ut bröstet och axlarna. Det är lätt att huvudet faller fram när du står och masserar om du inte tänker på din arbetsställning, så stretcha nackrosetten och även halsens muskler. Lägg gärna till sätesmusklerna för att undvika ländryggsproblem.

Jobba rätt

Det är många småleder som är känsliga i fingrar och handleder och det är en del grepp inom klassisk massage som kan utsätta dem för påfrestning. ”Lås” tummen och resten av fingrarna så du har anspänning när du jobbar. Undvik att arbeta med handlederna kraftigt vinklade. Ha raka handleder och tryck på handloven i stället för genom handleden. Variera dig i dina grepp och arbeta med underarm eller armbåge. Du kan till exempel hitta triggerpunkter med fingrarna för att sedan behandla den med armbågen.  Använd inte muskelstyrka utan utnyttja kroppstyngden när du jobbar.

Kombinera

Det gäller att hitta en bra mix med behandlingstekniker för att avlasta kroppen. Utveckla de metoder som passar dig och skapa en behandling utefter dina förutsättningar. Massage är verkligen en bransch att utvecklas i så hitta andra tjänster eller terapiformer att lägga till som exempelvis laser, dry needling, koppning, lymfmassage som inte är lika fysiskt krävande att kombinera med. Gå mycket på massage själv  hos olika massörer för att snappa upp tekniker som de använder och som du kan inkorporera i din egen behandling. Ta hjälp av olika verktyg, t.ex. vid triggerspunktsbehandling, men tänk på att de ska vara greppvänliga så du inte behöver hålla i dem så hårt.

Ergonomi

Tänk på att ha rätt höjd på bänken. Ett tips om du har stationär bänk är att ställa in den något lägre och i stället böja på benen för att utnyttja kroppsvikten i behandlingen och arbeta med armarna närmre kroppen. Annars är höj- och sänkbar bänk att föredra. Tänk på att böja benen i stället för att fälla ryggen. Håll alltid rygg och nacke raka.

Variera din arbetsställning och stå på både höger och vänster sida om bänken. Byt även riktning för att variera hur du belastar kroppen och jobba med både tryck och drag. Sitt ner och behandla när du kan, antingen på sidan av britsen eller på en stol.

Produkter

Håll koll på ingredienserna, vad använder du för massageolja? Du ska använda den mycket och vissa oljor kan ge kontaktallergi om du har otur. All handtvätt och spritande kan irritera och torka ut händerna så använd en mjukgörande kräm ofta för att undvika besvär som självsprickor eller handeksem.

Behöver du fler kunder till din massagemottagning? Gör då en intresseanmälan på vår hemsida genom att klicka här, så kommer vi kontakta dig för mer information om våra samarbeten.Relaterade inlägg