Musarm och vad man kan göra

4 november, 2019

Musarm är ett samlingsnamn för olika besvär som uppstår när du överansträngt vissa muskler i användningen av datormus. Det kan börja med att man känner sig trött i underarmen eller får ont i armbågen. Sitter det i länge kan man få problem ända upp i axeln. Musarm är ett symptom som är ganska vanligt idag eftersom många använder datormus i arbetet.

Överansträngningen beror på att man ofta har armen vinklad snett i en statisk ställning medan man monotont arbetar med fingrarna och handleden. Det gör att musklerna och muskelfästena runt armbågen blir överbelastade.

Överansträngningen kan också sätta sig i handleden och man kan riskera att få domningar och stickningar i fingrar och händer, så kallad Karpaltunnelsyndrom.

Vad kan man då göra för att få bukt med musarm?
När man som massör behandlar musarm behandlar man bland annat muskler runt om skulderbladet och retar triggerpunkter i områdena runt armen och axeln. Nackmassage och massage hela vägen ned i underarmen är också sätt att förebygga och behandla besvären.

Tips på stretchövningar
Man kan även stretcha musklerna runt handen och armen.

1. Stå vid skrivbordet och lägg handrygg med fingrarna emot dig på bordsskivan. Tryck framåt med så rak arm som möjligt och känn hur det sträcker på framsidan underarmen.

2. Lägg handflatan på skrivbordet med fingrarna bakåt så att undersidan av underarmen vinklas uppåt. Det gör att det sträcker i undersidan av din underarm.

Ergonomin vid arbetsplatsen
Det man också behöver göra är att se över sin ergonomi på arbetsplatsen och eventuellt byta typ av datormus eller ställning vid skrivbordet. Det är bra om man kan tänka förebyggande och hitta andra alternativ till datormus.

Så ta pauser, skaka loss och stretcha. Och gå gärna till en fysioterapeut eller på massageterapi för att få hjälp om det håller i sig. Genom företagsmassage har Hälsoresurs massörer hjälpt många att bli av med musarm.


Få offert direkt på företagsmassage nedan och räkna ut er månadskostnad.

  

Källor: Hälsoresurs, 1177.se

Läs mer om klassisk massage HÄR.

Vi har över 10 års erfarenhet av företagsmassage och är en helhetsleverantör av massage på arbetsplatser i hela landet.