Fördelar med anamnes innan massage, därför ska du göra anamnes innan en massage

Fördelar med att göra anamnes innan en massage

2 februari 2024

Att göra anamnes har många fördelar. Dels för att säkerställa att det är okej att utföra en massagebehandling, men också för att förmedla professionalitet och trygghet till din kund. I nedan blogginlägg delar vi med oss av några fördelar som finns med att göra anamnes på din kund innan en massagebehandling.

Varför ska jag göra anamnes på min kund innan en massage?

För att:

  • Säkerställa så inga kontraindikationer finns.
  • Kunna behandla rätt problemområde.
  • Inte förvärra din kunds allmäntillstånd.

Att göra anamnes på din kund innan behandling kan vara bra för att säkerställa om det finns några kontraindikationer för att utföra massagen. I många fall kanske kunden inte vet om det är lämpligt att gå på massage eller inte. Om du inte gör anamnes riskerar du i värsta fall att förvärra personens allmäntillstånd. Kanske har din kund feber eller en pågående inflammation i kroppen och ska därför inte ha massage. Ett annat skäl till varför det kan vara bra att göra anamnes innan en massage är att det är en fördel för dig som massör att veta var kunden har ont. Då blir det enklare för dig att kunna behandla rätt område för att få bukt på problematiken. Ibland är det inte det specifika området där kunden har ont som bör behandlas för att smärtan ska släppa, men var i så fall noga med att förklara för kund varför du inte behandlar problemområdet och hur kroppen hänger ihop.

Om kunden har problem med exempelvis blodtryck eller yrsel kan det vara bra att du får veta om det så du kan informera kunden om att hen kan bli yr efter sin behandling och be hen resa sig långsamt, sitta ner och dricka lite vatten efteråt. Denna information brukar framkomma vid en anamnes.

Det kan vara bra att informera din kund om vad muskeln heter som de har besvär med om de vill söka vidare hjälp eller gå på andra behandlingsformer. Visa gärna var muskeln sitter på en anatomikarta.

Var försiktig med att sätta egen diagnos. Rekommendera hellre din kund att söka vidare hjälp för att inte oroa i onödan när du inte vet med säkerhet. Du kan rekommendera andra behandlingstekniker som exempelvis akupunktur men grundproblematiken är riskabelt att försöka diagnostisera.

Behöver du fler kunder att göra anamnes på? Fyll i en intresseanmälan på vår hemsida om att samarbeta med oss. Någon från vårt huvudkontor kommer att kontakta dig för ett telefonmöte.Relaterade inlägg