Arbeta rätt som massör, ergonomi för massörer

Arbeta rätt som massör

16 oktober 2023

Att jobba som massör är ofta ett fysiskt krävande arbete, och tänker du inte på hur du står när du arbetar, är det lätt att du skadar dig. Vi har bett fysioterapeut Maja Pernefelt att dela med sig av 5 ergonomiska tips för arbeta rätt som massör, för att din kropp ska hålla så länge som möjligt.

Tänk på att:

  • Arbeta i rätt höjd
  • Använd benen
  • Skydda fingrar och handleder
  • Variera dig
  • Återhämtning

Arbeta i rätt höjd

De flesta bänkar går att justera i höjd. Anpassa bänkens höjd till olika moment. Har du en höj- och sänkbar bänk, kan du sänka den lägre när behöver lägga vikt neråt och höja den högt när du ska jobba med lättare moment, så du kan arbeta med armarna närmare kroppen.

Använd benen

Stå i gångstegsposition längs din massagebänk och jobba med tyngdöverföringar. Lägg din vikt på benen och få kraft från dem istället för att fälla ryggen och jobba med armarna.

Skydda fingrar och handleder

Jobba med raka handleder, lägg trycket på handloven istället för genom handleden. När du jobbar med mindre grepp, försök att alltid ha en anspänning i fingrarna för att inte belasta smålederna.

Variera dig

Alternera mellan höger och vänster sida om britsen för att variera hur du belastar din kropp. Byt även riktning ofta och jobba med både tryck och drag under behandlingen. Försök att sitta ner på en stol/pall och behandla när du kan.

Återhämtning

Att stå upp och jobba kräver mycket av din kropp. Unna dig själv en massage emellanåt och glöm inte att ta sittande pauser, fylla på med bra mat och vätska, samt stretcha underarmar, fingrar och axlar under dagen.

Vill du ha fler massagekunder till din mottagning? Hälsoresurs har samarbeten med över 350 massörer som tar emot våra kunder på sina mottagningar. Läs mer om våra samarbeten här och gör en intresseanmälan om du är intresserad av att bli en del av oss, så hör vi av oss till dig!

 


Relaterade inlägg