Vad tar man betalt som massör

Vad ska jag som massör ta betalt?

11 september 2023

Vad ska jag som massör ta betalt? Ditt pris ska ge dig inkomst till flera olika saker som till exempel lön, pension och semester. Du behöver också räkna in tiden du lägger på administration, bokföring och marknadsföring. Priset du tar ska även täcka dina kostnader i företaget som lokalhyra, betaltjänst, digital bokningskalender, jobbtelefon och andra investeringar. Anette, VD och grundare för Hälsoresurs, ger med sin affärsmässiga expertis, några tips för hur du kan tänka när det kommer till prissättning, moms, F-skatt och om du skulle bli sjuk.

Tänk på:

  • All inkomst är bra inkomst
  • Gå inte ut för lågt i pris från början
  • Sätt av pengar för F-skatt
  • Momsen är inte dina pengar
  • Anmäl längre karenstid hos Försäkringskassan

All inkomst är bra inkomst!

Är du ny i branschen är det viktigast att få in intäkter. Tänk på att administration, bokföring och marknadsföring tar tid. Om du tar professionell hjälp med någon eller flera av delarna, kan du i stället fokusera på att göra det du tycker är kul – att massera! Som massör är det dock ovanligt att jobba 40 timmars veckor eftersom det är ett slitsamt arbete. Du behöver ändå ta höjd för det när du tar betalt så du går runt. Om du skulle komma i kontakt med en aktör som hjälper dig med kunder kanske du inte får lika mycket betalt som du själv har i egna priser, men du behöver då inte göra lika mycket själv. Därför kan du dra av tid i ditt timpris för marknadsföring, fakturering och administration då kanalen du tar hjälp av oftast står för den biten. Många, liksom vi på Hälsoresurs, tillämpar exempelvis självfakturering och du blir synlig i aktörens marknadsföring.

Gå inte ut för lågt i pris från början

– då får du oftast svårt att höja senare. Ett tips från Anette är att hellre göra punktinsatser där du lägger ut ett högre ordinarie pris som du rabatterar under en kampanjtid, till exempel ett öppningserbjudande. Glöm inte skriva ut ett slutdatum och var inte rädd för att återgå till ordinarie pris sen. En massage för ett lägre pris kan uppfattas som en ”budgetbehandling” där förväntan oftast inte är lika hög. Lägger du i stället ett ordinarie pris med tillfällig rabatt, upplever kunden ditt erbjudande som mer lyxigt. Ett annat tips är att höja priserna lite grann en gång om året i stället för att göra en kraftig höjning var tredje år.

F-skatt

F-skatten dras en gång i månaden och baseras på vad du tjänade förra året. Om du är nystartad saknar du dessa siffror så gör en noga analys för vad du tror du kommer ha in i intäkter under ditt första år när du ska sätta in pengar på ditt skattekonto. Ta hellre i lite för mycket, tjänar du mer än du tagit höjd för blir du skatteskyldig året efter i stället. I F-skatten ingår sociala avgifter samt ålderspensionsavgift.

Glöm inte momsen

Massage som friskvård är momspliktigt vilket betyder att du behöver lägga på 25 procent moms på dina priser. Det innebär att 20 procent av det du får in inklusive moms inte är dina pengar – det är moms. Om du inte har ordentlig koll på momsen kan du få dyra överraskningar, tänk därför på att ta hjälp av en redovisningsbyrå eller en kompis som har kunskap inom området. Momsen betalas en gång per år, vilket du behöver ha satt av pengar för. Den brukar redovisas tillsammans med den övriga skatten i samband med deklarationen.

Så här går det till

Efter momsen har dragits behöver du betala dina övriga kostnader. Det kan till exempel vara hyra eller om du har en separat pensionsförsäkring. Efter det har du ett resultat som du ska betala sociala avgifter på. Det är också här den allmänna pensionen dras. När det är klart har du bruttolönen kvar som du ska betala löneskatt på.

Ett tips kan vara att varje månad räkna ut vad du är skyldig i moms och F-skatt. Sätt gärna av lite extra pengar så du har till din semester.

I runda slängar kan du räkna med att hälften av det du får in brutto, får du ut när allt har dragits (bortsett från övriga kostnader som hyra, maskiner o.s.v.).

Karenstid

Som egen företagare är du utsatt om du blir sjuk. Hos Försäkringskassan kan du anmäla olika dagar för karenstid. Om du väljer en längre karenstid betalar du en högre avgift. Det kan det vara värt för att känna sig trygg då du som massör ibland har ett utsatt arbete med risk för skador. Oavsett vilken karenstid du väljer kan det vara bra att ha eftersom du då får ersättning från Försäkringskassan om du skulle blir sjuk. Klicka här för att komma direkt till rätt sida på Försäkringskassan.

Vill du ha mer information om att starta en egen massageverksamhet? Klicka här så kan du fylla i din mejladress dit vi skickar vår omfattande PDF med allt du behöver veta för att komma i gång.

Vill du ha hjälp med fler massagekunder till din mottagning? Klicka här för att fylla i en intresseanmälan så återkommer vi för att berätta mer!



Relaterade inlägg