Tips till dig som nystartad massör

Tips till dig som nystartad massör – del 3

9 juni 2024

Vi fortsätter på samma tema som de senaste två blogginläggen om att starta egen massageverksamhet. Det kan kännas överväldigande att starta eget då det är många delar att ha koll på. Vi hjälper till på traven och fortsätter att dela ut tips. Här kommer del 3 till dig om nystartad massör!

Tänk  på:

  • Hemsida
  • Sociala medier
  • Moms
  • Sjukdagar/Karens
  • Massagebänk
  • Massageolja

Hemsida

Det viktiga idag är att synas digitalt. Skaffa en enkel hemsida – det finns forum på till exempel Facebook där du kan finna kontakter som kan hjälpa dig till ett bra pris. Ett sådant exempel är gruppen: ”Välj en småföretagare”.

Sociala medier

Ta hjälp med hur du kan jobba med sociala medier. Det finns ofta gratis utbildningar och inspirationsföreläsningar. De största plattformarna är: Facebook, Instagram och LinkedIn. För att öka din synlighet rekommenderar vi dig att skapa både en Facebooksida och ett Instagramkonto för din massageverksamhet. Det ger kunderna en möjlighet att få lära känna dig och hitta till just din verksamhet. Där kan du ge tips på övningar, förmedla information om massagen och dess goda effekter samt visa bilder på dig själv och din verksamhet.

Vi vill också tipsa om att skapa en LinkedIn-profil. Det gör det enklare för större aktörer att hitta dig om de behöver massörer till sina mottagningar eller företagsuppdrag. Tänk på att skriva ut din yrkestitel och att använda en professionell, enhetlig bild på dig själv.

Moms

Massage är momspliktigt vilket innebär att en del av det du får betalt är moms och ska betalas tillbaka till Skatteverket. Om en privatperson betalar 500 kr för en behandling, är 100 kr moms. Gentemot företag anges alltid priset exklusive moms då momsen aldrig är en kostnad för ett företag. Om du ska ta samma pris som ovanstående behandling gentemot ett företag anger du 400 kr, som är priset exklusive moms. Se till att ha en buffert – det tar tid att komma igång. De flesta kan inte räkna med så mycket lön det första året.

Verksamt.se har en pedagogisk film som tydligt illustrerar sambandet mellan det vi tar betalt och vad som faktiskt blir din egen lön. Här kan du se filmen.

Sjukdagar/Karens

Vid registrering av nytt bolag tilldelas du 7 karensdagar. Det betyder att om du blir sjuk får du ingen ersättning de första 7 dagarna. Först dag 8 får du ersättning från Försäkringskassan. Vi rekommenderar att du ändrar till 1 karensdag. Det kommer innebära att du betalar något högre F-skatt men det ger en extra trygghet för när du blir sjuk.

Massagebänk

Många satsar på en Tarsus-bänk. De håller länge och kan på det sättet vara prisvärda. De går också att ”klä om” när de blir slitna. Ett bra alternativt är en elektrisk bänk som du kan ställa in för varje kund, men de kostar lite mer. Dock kan du hitta begagnade, bland annat via intresseorganisationernas Facebooksidor. Håll utkik på Blocket och andra begagnatmarknader – där kan du göra fynd.

Nedan leverantörer har både bänkar och tillbehör i olika prisklasser:

Massageolja

Tänk på att använda en produkt som är allergivänlig och se alltid till att ha ett doftfritt alternativ för de som är allergiska eller känsliga mot starka dofter. Förutom olja kan du även använda lotion, vax och kräm. Prova dig fram vad som passar bäst.

Nedan leverantörer har ekologiska massageoljor:

Ett extra tips är Simplus massageolja. Oljan är uppskattad då den går bra in i huden. Den finns hos flera leverantörer, exempelvis på Apotea.

Behöver du fler kunder till din massageverksamhet? Kolla in vår hemsida och gör en intresseanmälan om att samarbeta med oss, så kommer vi kontakta dig för mer information.



Relaterade inlägg